keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Ihana lokakuu!

Oho! Kuinkas tässä näin on päässyt käymään? Blogi on jäänyt aivan alkutekijöihin. Kummasti sitä on riittänyt tekemistä koko syyskuun, jos en ole matkustanut niin ainakin huidellut ympäri Hämeenlinnaa melkoista haipakkaa! Koulun alettua on päässyt tutustumaan niin moniin uusiin ihmisiin, ja myös itse kaupunkiin ja sen mahdollisuuksiin, että eihän sitä aikaa ole kirjoittamiselle riittänyt... Vaikka oikeastaan tuo kuvien valikoiminen ja itse kuvaaminenkin on olleet ne enemmän vaivalloiset asiat. Mutta nyt on siis aika ottaa uudelleen kiinni tästä blogaamisesta! Kuinkakohan pahasti minut lynkataan tuon sanan kirjoittamisesta yhdellä g:llä, sana bloggaaminen taitaa nimittäin olla yleisemmin käytössä... Blogaaminen sointuu mielestäni kuitenkin paremmin.

Jaa että mitäkö tässä on ehtinyt tapahtua? Ja mitä koulussa on opittu? Millä kursseilla? No, kuten taisin jo aiemmin mainita, ihka ensimmäisenä alkanut kurssi on Paperi- ja pahvityö. Haastetta kerrakseen heti alkuun, eivät nimittäin mitään aivan helppoja materiaaleja nuo kaksi. Ensimmäisillä tunneilla päästiin jo kuvioimaan papereita eri menetelmillä sekä valmistamaan paperia. Allekirjoittaneella on muuten aivan ilmiömäinen tapa valita aamulla päivän asu mahdollisimman vaaleista ja aroista kankaista silloin, kun on tarkoitus käsitellä maaleja, liisteriä, liimaa tms. (myöhemmin huomasin saman toistuvan myös mm. hiilen ja grafiitin kohdalla)! Täytyy kai kiikuttaa koululle varavaatteet näitä työtunteja varten. :) No mutta. Tähän väliin voisin muuten mainita, että en ajatellut kuvata ja kuvailla kaikkia menetelmiä ja töitäni vaihe vaiheelta, vaan tuon esiin enimmäkseen valmiit työt ja harjoitukset, ja kerron niistä hieman.

Paperien kuviointia siis. Oi, se oli niin nautinnollista! Pääsi sotkemaan väreillä oikein kunnolla, ja nimenomaan jännityksellä odottamaan niitä aina yhtä yllätyksellisiä tuloksia. Opettajan ohjaamana paperia kuvioitiin muutamalla eri menetelmällä, jonka lisäksi meidän tulee vielä kokeilla itsenäisesti joitakin kuviointimenetelmiä, joista ei ole aiempaa kokemusta. Seuraavassa hieman kuvia litoposteri-paperin (elävän mallin piirtämiseen tarkoitettu paperi) kuvioinnista, vaihtelevalla laadulla.


Japanilainen paperin marmorointitekniikka, suminagashi. Laakeassa astiassa olevan veden pinnalle tipautetaan pipetillä mustetta, jonka jälkeen väriä voi liikutella ja levittää tikun avulla ennen paperin kuviointia. Itsehän unohdin viimeeksi mainitun vaiheen, joten kuvio onnistui vain osittain. :) Tässä menetelmässä eniten tarkkuutta vaatii oikea lämpötila vedelle, joka opettajan mukaan löytyy yksinkertaisesti kokeilemalla. Paperiarkki siis lasketaan varovasti veden pinnalle, nostetaan se yhtä varovasti pois ja huuhdellaan hieman.
Lähikuva samaisesta paperista, kuin lakritsijäätelöä!

Liisterikuviointi. Tuon kummempaa nimeä en sille muista! Tämäkin tekniikka varsin yksinkertainen, paperille sivellään liisteriä, jonka päälle maalataan. Tässä on käytetty silkkivärejä. Maalattuun liisteriin voi tämän jälkeen kolmiulotteisen vaikutelman saamiseksi tehdä kuvioita esimerkiksi tikulla, pahvinpalasella, "kammalla" tai vaikkapa haarukalla, kuten tässä on tehty.



Marmorointia... Tuli hieman kiire kokeilla kaikki menetelmät kyseisen päivän aikana, joten heitin paperiarkin veteen, jossa oli marmorointivärejä jonkun luokkakaverin jäljiltä. Lopputulos odotetun laimea! Nämä värit laitetaan veteen pienten paperinpalojen päälle, muuten ne uppoavat kokonaan pohjaan. Täytynee kokeilla uudestaan...

Liisterimarmorointia. Tässä väri on laitettu liisterin päälle, kuviot on saatu aikaiseksi  siirtelemällä väriä tikulla liisterin pinnalla. Tätä on kokeiltu luokkakavereiden kanssa itseksemme jo muutamaan kertaan uudestaan, niistä hieman yllättävän erinnäköisistä tuotoksista kuvia myöhemmin...

Nämä ihanat sirpaleiset kuvioinnit on tehty vesiväreillä ja Elmukelmulla. Jälleen hyvin yksinkertaista - maalataan paperi, märkänä peitetään kelmulla, ja rypistellään ja hypistellään kelmua niin, että siihen jää ruttuja. Vesivärin kuivuttua poistetaan kelmu, ja tadaa! Tähänastisista ehdottomasti suosikkini.


Kuvia ja tekstiä riittäisi vaikka kuinka, mutta nyt täytyy rientää siivouksen pariin tästä koneelta istumasta! Lupaan ja vannon, että tästedes postaan useammin tänne, on tuota asiaakin nimittäin. :) Toisin sanoen monta kurssia on jo alkanut, ja paljon olen saanut aikaiseksikin! Tänään alkoi muuten luova ilmaisu, jossa pääsi vähän pistämään itseään likoon ja eläytymään. Oli aika mahtava huomata, minkälaisen jännitteen sitä pystyy luomaan toisen ihmisen tai jopa esineen kanssa välilleen, kun vain keskittyy! Samanlainen jännite pitäisi sitten saada aikaiseksi kevään katuteatteriesityksissä yleisön kanssa...

No mutta! Kommentoikaa hyvät ihmiset, etenkin jos teksti on äärimmäisen kuivaa luettavaa, tai että siellä on ylettömästi kirjoitusvirheitä (buahhahhaaa, like that would never happen!). Ulkoasusta ym. kommentointi toivottua myös. Lämpimiä lokakuun päiviä kaikille!

4 kommenttia:

  1. Jaa-a enpä huomannu kirjotusvirheitä! :D mutta hienoja kuvia kylläki löyty! vautsi :)
    muistan ku joskus ala-asteella tehtiin jotain muka vanhanaikasen näköstä paperia, että näyttäis joltain pergamentilta.. :D ei ehkä ihan sama asia mutta tuli vaan mieleen :DD

    mun mielestä hienoin tuo marmorointi missä on vähän niinku sydämen näköisiä homskeleita! :)
    alappa nyt ahkerasti tänne kirjottelleen! :) - ilona

    VastaaPoista
  2. määki haluan tuommoseen kouluun! :D Mut mää tykkäsin tuosta salmiakkijäätelöstä, tuli ihan mieleen entiset sunnuntai-illat ku iskä kävi kymppäriltä ostaa iltajätskiä :D

    VastaaPoista
  3. Hei...

    Tätä blogiahan pitää alkaa seurata :) Onpa kiva idea! Melkein muuten alkaa olla sua ikävä! :D Mulla eilen välähdyksenomaisesti tuli keskustassa ollessani mieleen, et pyytäiskö sua syömään, kunnes muistin, et oot siellä kaaaaaaaukana lämmittelemässä makaronia ja tonnikalaa ;)

    t. Tiiät kyllä kuka ("oudosta" nimimerkistä huolimatta)

    VastaaPoista
  4. Joo ihan epistä ku toiset saa tehhä tollasta!! Mun suosikki on kans tuo "lakritsijäätelö" =)

    VastaaPoista